Texel

Vuurtoren beklimmen

Hét icoon van Texel is de vuurtoren. Een wenteltrap met 153 treden leidt u omhoog. Het is even doorstappen, maar dan heb je ook wat! Bij helder weer kijkt u kilometers ver. De diepe kleuren van het eiland, de waddengeultjes en zandbanken strijden om uw aandacht. Ja, de zeewind suist op deze hoogte (45 meter) altijd om uw oren. Maar wát een ervaring!

Vaartocht en zeehonden zien

De Waddenzee is een gebied waar het getij haar stempel op drukt. Zodra de golven zich terugtrekken, gaat er een wereld voor je open. Mosselbanken, zoutmoerassen en meters zeegras komen boven water. Zeehonden zijn dol op drooggevallen zandbanken; éven lekker zonnen! U kunt het Wad op met echte Texelse visboten. Ze liggen aangemeerd in de haven van Oudeschild. Stap aan boord voor een tocht op zee. De vissers vertellen honderduit, er wordt op garnalen gevist. De TX10 organiseert speciale droogvaltochten met Natuurmonumenten. Op aanvraag kunt u een schip boeken voor groepen, schoolreisjes en familie-uitjes.

Texel is een Europese topbestemming volgens Lonely Planet. Witte zandstranden, mooie natuur en véél activiteiten. 

Musea

De Texelse musea geven een kijkje in het leven van Texelaars. De zee speelt een grote rol. In Kaap Skil liggen opgedoken schatten uit de VOC-tijd. De Reede van Texel, de kuststrook voor Oudeschild, was in die tijd het ‘Schiphol’ van nu. Honderden schepen lagen voor anker, wachtend op gunstige wind. In mei 2016 onthulde het museum een unieke vondst uit de Waddenzee: een exclusieve japon uit de 17e eeuw. Na onderzoek door archeologen komt het pronkstuk terug naar Texel.

Bij Ecomare kom je natuurlijk zeehondjes tegen. Maar duik ook de waterzaal in. Of laat u betoveren door de magisch blauwe Walviszaal, met inmense skeletten die in de lucht zweven. Daar zijn de schoolkinderen, tijdens hun schoolreisje of werkweek, beslist even zoet!

© Jonkersbergen | EN/OF ontwerp & communicatie